Dag 10 – Op bezoek bij Dante

Vorige week waren we een dagje in Varenna, vandaag doen we een dagje Ravenna. Vroeg op om de hitte voor te zijn, en om bijtijds bij de bushalte te staan. Bus 80 bracht ons in nog geen half uur van onze badplaats naar Ravenna. In dit stadje is Dante overleden, maar dat vertelt Car ook in haar filmpje.

Vierenveertig jaar geleden was Karin hier ook al, ze weet dat nog precies omdat in die tijd Paus Paulus VI overleed, en dat was groot nieuws toen. Ravenna was destijds waarschijnlijk wel rustiger dan nu, maar de kapel van Dante zag er nog net zo uit als toen.
Het museum over Dante is een bezoekje waard, veel digitaal spul, heel mooi gedaan. Met een wandeling door de Hel, het Vagevuur en de Hemel zoals in de Goddelijke Komedie. We hebben het geprobeerd te filmen, maar het filmpje is mislukt, die drie plaatsen laten zich niet zo gemakkelijk vastleggen.

Ravenna heeft een leuke oude binnenstad met veel historische gebouwen, kerken en pleintjes. Ook bezochten we de Mercato Coperto, zeg maar de Markthal van Ravenna. Watertandend bekeken we allerlei lekkere etenswaren die uitgestald lagen. Uiteindelijk gingen we voor een heerlijke lunch, Strozzapreti cacio, pepe, cozze e pomodorini freschi en Cappellacci verdi di “Nuvola” con burro, salvia e Pecorino di Grotta, respectievelijk een Primo di Mare en een Primo di Terre, afgeblust met een prima prosecco.

Voldaan keerden we in de namiddag terug naar Lido Adriano om een ferme duik in de Adriatische zee te nemen. ‘s Avonds, geïnspireerd door de lekkernijen in de Mercato, togen we naar de plaatselijke delicatessenzaak om antipasti te kopen. Tijdens de wandeltocht terug naar het appartement werden we overvallen! Door een regenbui. Dat is lang geleden! Lekker verfrissend, gelukkig bleef het op ons balkonnetje droog en konden we onder het genot van een biertje een regenboog en later de ondergaande zon bewonderen.

Vlieg met me mee, naar de regenboog, rainbow
Achter elke regendruppel schijnt de zon