dag 2 – Topografie

Lekker bijtijds weer op de weg om de reis te vervolgen. Voor we het goed en wel wisten zaten we al in Zwitserland. Nou ja, dan weet je het wel; bergen, bergen, bergen en tunnels.
We hebben wat gemengde gevoelens over die bergen, best mooi, maar zo beklemmend, je komt er niet meer weg, als je er eenmaal tussen zit. Wij zijn nou eenmaal geen Heidi’s.
Op weg naar de Gotthard tunnel hadden we een leuke stop bij, wat wij dachten de laatste stop voor de tunnel was. Erg mooi restaurant met buiten een soort hangbrug naar een wandelpad. De brug was gecrowdfunded door liefhebbers. Kijk op https://gottardo-wanderweg.ch

Voor de Gotthardtunnel kregen we het wel een beetje benauwd, er was maar één tunnelbuis, dus twee rijen moesten teruggebracht worden naar éen. Dat leverde een behoorlijke file op, en leverde ons nog extra stress op vanwege onze leegrakende benzinetank.
Het liep goed af. We besloten in de buurt van Lugano niet bij de eerste beste Italiaanse Raststätte te tanken, want de prijzen zouden daar waarschijnlijk net zo hoog zijn als bij de Zwitsers. Maar er moest wel nodig geplast worden. De WC betaalmachine slikte onze 2 euro in en gaf er 1 Zwitserse frank + 1 voucher voor terug!? Zijn die Italianen nou helemaal gek geworden? De prijzen in de winkel waar we de voucher konden inwisselen waren ook al in Zwitserse franks aangegeven. Vier flessen spa dan maar ingewisseld voor franks en de vouchers. We blijven Hollanders.
Toch knaagde het… we zochten Lugano op en wat bleek, het ligt in Zwitserland. Het gebied rondom Lugano hangt als een Limburgse zak in Italië. Weer wat geleerd.

Bij Chiasso dan echt de Zwitsers-Italiaanse grens over. En dan is het eigenlijk niet eens zo ver meer van het Comomeer. Om het plaatsje Onno, waar onze B&B zich bevindt, te bereiken, hebben we nog wel ettelijke haarspeldbochten moeten nemen.
Maar, het is het waard. Prachtig uitzicht, en tsja, schitterende onweerflitsen aan de avondhemel. Wij zitten in elk geval lekker droog in onze buitenwoonkamer met uitzicht op bergen en water. En … uitzicht op een lekker glaasje wijn. Salut!

terras
Uitzicht vanaf ons terras