Dag 14 – Dagje in de natuur

Het was prettig ontwaken in onze nieuwe kamer in Takayama. En na een apart Japans ontbijt (rijst, misosoep, wat salade, een ei, pickles en gewokte spinazie) stapten we in de hotelshutle, die ons naar de stad bracht. De chaufeur wees ons op de morning market. Maar voordat we daar aan kwamen keken we onze ogen al weer uit. De stad was wel wat toeristisch, maar de huisjes zijn echt wel authentiek. Misschien een beetje vergelijkbaar met met Delft, Volendam enz., oude steden, waar ze de oude gebouwen goed onderhouden, zodat ze door de toeristen bewonderd kunnen worden.

Big in Japan

Karin werd aangesproken door een televisieploeg, of ze misschien wat vragen wilde beantwoorden. 29 September wordt het uitgezonden op bs japan tv tokyo, als ze er tenminste niet uitgeknipt wordt. Dat zal dan alweer de tweede keer worden dat ze op de Japanse televisie te zien is. Ze lijkt er haar gewone zelf onder te blijven.

Oud hout

We kwamen nog even langs een tempel, waar veel reuring was. Op het pleintje stond een hele oude boom, naar schatting 1200 jaar oud. Ik kan het me niet voorstellen, maar het stond er echt.

Terwijl wij onder de boom de sfeer op zaten te snuiven, ging de tempel uit, net zoals bij ons op zondag de kerk uit gaat. De meeste mensen hadden hun mooie kimono’s aan.

Morning market in Takayama

Op de ochtendmarkt was het een feest. We waren gewaarschuwd, daarom waren de verwachtingen niet zo hoog, maar langs de rivier stonden allerlei kraampjes, afwisselend bemand door  mensen uit de omgeving die hun eigen producten aanboden (piepkleine aubergines voor pickels, tomaatjes, fruit, aardappelen enz) en mensen die inspeelden op het toerisme. Hoe dan ook was het erg leuk. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb twee soorten Miso gekocht.

Furukawa

Het ochtendprogramma was slechts éen deel van ons dagprogramma. Als hoofdaktiviteit hadden we een fietstocht geboekt in Furukawa, op 15 minuten afstand met de lokale trein. Onze eerste instructies zouden we krijgen van iemand op het station van Takayama. De betreffende persoon bleek een hele enthousiaste mevrouw te zijn, die zelf uit Furukawa kwam. Ze prees haar dorp aan, gaf nog wat tips om een lunch te nuttigen en wenste ons veel plezier met de fietstocht.

Ook Furukawa was erg mooi. We hebben eerst een restaurantje opgezocht, maar hebben uiteindelijk geen gebruik gemaakt van de tips van de mevrouw. Waarschijnlijk goed bedoeld had ze ons richting een wat westers georienteerde keuken gestuurd. Wij kwamen uiteindelijk terecht in een Japans restaurant, waar je in aparte kamertjes op tatamimatjes zittend je maaltijd nuttigt. Waarschijnlijk zag de eigenaar van het restaurant onze benauwde blik. Hij pakte onmiddelijk twee stoeltjes en het eten werd op een verhoging geserveerd. We hadden allebei een maaltijd met verschillende lekkernijen.

Psoriasistische schoonmaakvissen

Nagenietend van de lunch wandelden we op ons gemak naar de fietstoer organisatie. We liepen via de kanaalstraat, ook een tip van de fietsmevrouw. Het kanaal(tje) bestast al eeuwen, maar raakte in de vorige eeuw ernstig vervuild. Sinds 1968 lost men dat op door er koikarpers uit te zetten.

Fietsen met Miyuki-san

En toen gingen we op de fiets de omgeving door. Met Dan en Annie, een stel uit Birmingham dat op honeymoon in Japan was, en met Miyuki onze gids.

Het is niet zo dat we op onsselfie kicken, maar we hadden onze tassen in het kantoor achtergelaten, met fotocamera erin. Dit zijn de enige beelden van de fietstocht, door Miyuki gemaakt.

Het was een leerzame tocht, over rijstbouw, soorten rijst, veehouderijen, we zijn weer wat wijzer geworden. Daarnaast genoten van de frisse lucht, de rust en de natuur. En tijdens de pauzes leuk gekletst met elkaar en ‘s lands gebruiken en eigenaardigheden vergeleken.

En dan nu: naar bad!

Ja, ja, we hebben de smaak te pakken, we wisten het niet toen we dit hotel boekten. Maar hotel Tabino beschikt ook over een badhuis, met buitenbad. Dus ook vanavond weer lekker gezeept en gepoedeld.

En wat het hotel ook heeft: fietsen te huur. Ook e-bikes, dus……

6 thoughts on “Dag 14 – Dagje in de natuur”

 1. Helemaal mee eens. Superleuk om zo mee te reizen,. Fijn dat fietsen daar ook goed gaat!
  En wat een leuke huisjes!

 2. Ben ook erg onder de indruk van jullie presenteerkwaliteiten, vooral die van Carla (sorry Kaar). Ik zie wel mogelijkheden in een eigen YouTube-kanaal????. Ik word abonnee!

 3. O, die schaaltjes met eten…. zo fijn. Jullie lijken helemaal op je plek in Takayama e.o.- ‘yūgen’ heb ik vanavond geleerd. Dat Karin opnieuw op TV komt verbaast me niet maar dat ze Carla nog niet ontdekt hebben vind ik ook raadselachtig Pras. Ik kijk nu al twee weken iedere avond voor het slapen gaan of er een update is.
  Fiets ze!

 4. Ja Yugen is wel van toepassing op jullie.. wat leer ik de laatste weken veel over Japan van jullie en nu ook van Paulien Cornelisse , interessant hoor …. ben ook blij dat ik de laatste jaren wat Japanse films heb gezien!! Wat een prachtig landschap ook .
  maar wat een aanstekelijke blog/vlog maken jullie , ook zo leuk voor jullie zelf natuurlijk ….. en inderdaad om aan te sluiten bij de andere comments wat een talenten.
  Nog een fietstochtje op de e-bikes ?

Comments are closed.